Jesť veľa a často zaiste škodí každému organizmu, o tom niet žiadnych pochýb. Viacerí z vás majú však predsudky aj voči alkoholu, ktorý považujú za akýsi spúšťací mechanizmu pre náš zvýšený apetít, a preto ho radšej odsúvajú nabok. To však neplatí v prípade vína. Najmä účinky červeného vína sú obzvlášť jedinečné.
Všetko s mierou
Je pravdou, že pokiaľ sme pozvaní na nejakú slávnostnú večeru, kde sa podáva niekoľko chodov jedla a v ponuke sú aj luxusné drahé alkoholy, tak naše telo dostáva skutočne zabrať.
Z technického hľadiska alkohol patrí medzi makronutrienty (obsahuje 7 kalórií na gram), prakticky však pre prežitie potrebný nie je. Medzi makronutrienty potrebné pre život patria bielkoviny, sacharidy a tuky. No a práve tie sa nachádzajú vo všetkých tých dobrotách, ktoré zvykneme alkoholom zapíjať. Vtedy už naozaj netreba veľa a tuky sa začnú ukladať na naše telo jedna radosť.
Vo víne je skutočne iba čistá pravda
Úplne opačný prípad nastáva, pokiaľ sa niekam vyberieme degustovať víno. Na takých miestach nám nanajvýš hrozí, že k poháriku dostaneme tak maximálne nejaký drobný záhryz v podobe slaných praclíkov alebo syrovej misy, ktoré ani zďaleka nie sú pre náš organizmus veľkou záťažou.
V tomto prípade, naše telo vníma alkohol ako toxický, a teda ho chce čím skôr vylúčiť. Začína sa proces zbavovania prázdnych kalórií z etanolu. A práve ten brzdí spaľovanie tukov zo sacharidov a bielkovín. Preto, ak alkohol, tak víno, ak víno, tak určite červené víno, a chudnutie bude potom vašim najlepším priateľom.