Možno aj preto, si ho z chuti doprajeme aj viac krát do týždňa, aby sme o nič podstatné z nášho života neprišli. Avšak, ľudia, ktorí sa do vína skutočne vyznajú, tak vedia, že to nie je iba o hrozne, z ktorého sa tento nápoj primárne vyrába, ale nachádza sa v ňom toho podstatne viac.
Aké má víno priaznivé účinky na organizmus človeka, sme si už opísali v predošlom článku, a preto teraz nastal čas, aby sme sa pozreli ešte hlbšie do bobuliek tohto skvelého nápoja. Hrozno totiž, ako iné chutné ovocie, obsahuje glukózu (hroznový cukor), ktorá sa pri víne premieňa na alkohol. V nadväznosti na obsah tohto cukru delíme víno potom na:
- Stolové (15-16 g na liter),
- akostné (16-18 g na liter),
- neskorý zber (21-22 g na liter),
- bobuľový výber (24-28 g na liter),
- hrozienkový výber (28-29 g na liter),
- slamové (27-28 g na liter)
- ľadové (27 a viac g na liter).
V pretavení do ľudskej reči to potom vyzerá nasledovne:
- Suché víno ( do 4 g na liter)
- Polosuché víno (do 12 g na liter)
- Polosladké víno (40-45 g na liter)
- Sladké víno (viac ako 45 g na liter)
Keď už sme prezradili čo to zvnútra tohto čarovného nápoja, tak by sa ešte patrilo popísať to, čo vidí aj ten najväčší laik, a tým je jeho samotná farba. Čo je teda nemenné a nikým nespochybniteľné, je fakt, že vo všeobecnosti poznáme víno biele, ružové a červené. Avšak, pochádzajú ony aj z rovnako sfarbených druhov viniča? Morfológia tohto nápoja hovorí nasledovné:
Biele víno - tento druh vína sa vyrába najčastejšie z bielych, ružových alebo špeciálnych červených druhov hrozna. Najznámejšie druhy bielych vín sú potom: Chardonnay, Rizling, Veltínske, Pinot, Sauvignon, Tramín alebo Tokaj.
Červené víno - tento druh vína sa vyrába naopak iba z modrých druhov hrozna. Najznámejšie odrody červených vín sú: Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Cabernet Sauvignon, Merlot, Rulandské modré alebo Pinot Noir.
Ružové víno - tento druh sa vyrába hneď dvomi spôsobmi a preto sa delí najprv na klaret a rosé. Ružové víno sa vyrába jedine z červených odrôd hrozna. Najčastejšie druhy sú: Frankovka Rose, Rulandské modré Rose, Garnacha Rosé, Rosé Cuvée, Pinot Noir Rosé, Gris Blanc alebo Merlot Rosé.
Na začiatku sme si spomínali, ako dokážeme premeniť hroznový cukor na alkohol, a teda naše obľúbené víno. Avšak, nie je to úplne jednoduchý, či krátky proces. Všetko to začína ešte v jesenných mesiacoch, kedy sa nadšenci tohto nápoja vyberú do svojich viníc a oberú tak základnú surovinu pre jej ďalšie spracovanie. Odtiaľ putuje hrozno do mlynčeka, kde sa oddelia bobuľky od strapcov. Tento pomletý výťažok sa nazýva rmut. Hneď na to prichádza prvé kvasenie (asi 8-25 hodín), čoho výsledkom je náš obľúbený mušt. Nasleduje ďalší pohyb a teda ďalšie kvasenie, v tomto prípade sa to ráta už na celé dni (7-30 dní), ktoré postupne menia tento hroznový cukor na želaný alkohol. Netreba ešte určite zabudnúť na finálne procesy, ktorými sú filtrácia a čírenie, ktoré už dostávajú naše víno do konkrétnych fliaš, a teda aj na naše stoly.