Napokon, dnes už robí víno takmer každý piaty človek, ktorý sa tomu buď to rozumie, resp. ho k tomu viaže silná vášeň alebo len objavil potenciál istého zárobku, ktorý mu ponúka pitie alkoholu ako nevyčerpateľná ľudská záľuba. Preto, aby sa dokázali konkrétni výrobcovia vína navzájom odlíšiť, resp. posunúť ich výrobky pred tie ostatné, radi svoje ,,skvosty“ posúvajú na takéto súťaže, aby sa v lepšom prípade aj oni sami presvedčili, že ich víno ľudom naozaj chutí.
Medzi najznámejší systém bodovania patrí 100-bodová stupnica, ktorú požívajú mnohé renomované svetové vinárske magazíny, napríklad The Wine Spectator, The Wine Enthusiast, Wine Acces , Wine & Spirits, ale najmä The Wine Advocate Roberta Parkera. U odborníkov a kritikov vína je stále pomerne výrazná skupina tých, ktorí stobodovú stupnicu odmietajú. Vyčítajú jej prílišnú prísnosť a znevýhodnenie niektorých štýlov vína, ktorým stobodový systém príliš „nesadne“. Inak totiž hodnotíme šumivé víno, a inak hodnotíme víno dezertné, fortifikované a pod. Väčšina kvalitných vín ašpirujúcich na medaily začína od 82 bodov a vyššie. Pod touto hranicou nachádzame vína na bežné pitie a s nižším potenciálom na vyzrievanie. Rovnako tak aj v ponuke našich darčekových vín nájdete viaceré vzorky, ktoré si svoje kvality na podobných súťažiach obhájili a vďaka čomu si vybojovali aj viaceré medaily. Patrí k ním napríklad náš Iršai Oliver alebo z červených vín polosladký Machergut.
V 100-bodovom systéme hodnotíme vína pomocou 10 kritérií v kategóriách vzhľad – tu sa hodnotí čírosť a farba vína; vôňa - intenzita, jemnosť a kvalita; chuť - intenzita, jemnosť, kvalita a perzistencia vína (teda dĺžka času po prehltnutí vína, počas ktorého Vám v ústach pretrváva jeho chuť) a celkový dojem z vína. Pri všetkých kritériách máte možnosť priradiť vínu určitý počet bodov, ktorý zodpovedá piatim kvalitatívnym stupňom - vynikajúce, veľmi dobré, dobré, dostatočné a nevyhovujúce. Vďaka tomuto prepracovanému systému sa dá pomerne jednoduchým spôsobom určiť aj spätná analýza toho, prečo dané víno získalo určitý počet bodov, resp. v ktorej konkrétnej hodnotiacej oblasti vyniká.
Medzi ďalšie populárne hodnotiace stupnice patria napríklad päť až dvadsaťbodové stupnice, niekedy využívajúce aj rôzne symboly namiesto bodov. Známy britský magazín Decanter používa napríklad päť hviezdičiek, z ktorého už dve znamenajú dobré hodnotenie.
Nech sa už rozhodneme pre akékoľvek bodovanie, či hodnotenie, tak je pre nás pridanou hodnotou už len to, že dokážeme takýmto spôsobom oceniť skutočnú kvalitu vína, ktorá sa nemeria iba v celkových decilitroch zdegustovaného nápoja, lež sme ochotní objaviť skutočnú pravdu, ktorá je ukrytá v každom jednom pohári.