Cukor sa nachádza už v samotnom hrozne pri zbere a na základe jeho obsahu delíme vína do jednotlivých kategórií. Na základe zvyškového cukru vo víne zas môžeme vína rozdeliť iným spôsobom.
Delenie vín podľa cukru v hroznách – delenie podľa triedy
Stolové víno (max 16g cukru na liter). Ide o víno najnižšej kvality, vyrába sa z hrozna, ktoré dosiahlo aspoň 11 stupňov cukornatosti. Toto víno nesmie byť označované odrodou ani názvom vinárskej oblasti. Po roku 2009 sa v krajinách EÚ označuje ako „víno bez zemepisného označenia“ a môže sa označovať názvom odrody.
Akostné víno - hrozno dosiahlo aspoň 15 stupňov cukornatosti. Pri tomto víne sa uvádzajú základné údaje a označuje sa názov vinárskej oblasti.
Víno s prívlastkom - býva okrem názvu vinárskej oblasti označené aj názvom vinárskej obce, rokom zberu a tiež jedným z prívlastkov:
- Kabinetné víno (19-21g cukru)
- Neskorý zber (21-22g)
- Výber z hrozna (22-25g)
- Bobuľový výber (25-29g)
- Hrozienkový výber ( od 29g)
- Výber z cibéb (od 31g)
- Slamové víno – vyrába sa z hrozna, ktoré bolo skladované na slame alebo viselo vo vetranom priestore aspoň tri mesiace.
- Ľadové víno – hrozno na toto víno bolo zbierané pri teplotách minimálne -7°. Vďaka mrazu je tak hrozno prirodzene sladšie.
- Botrytický výber – vyrába sa z hrozna, ktoré bolo napadnuté ušľachtilou plesňou
- Barrique – typ vína, ktoré zreje v dubových sudoch a prijíma ich vôňu
- Sur lie – typ vína, ktoré leží na kvasniciach
Zvyškový cukor vo víne
Ide o jeden z parametrov vína. Uvádza koľko gramov cukru obsahuje jeden liter vína. Na základe toho je následne možné kategorizovať víno na suché (najviac 4g/liter), polosuché (obsah cukru sa pohybuje medzi 4 až 12g na liter), polosladké (medzi 12-45g cukru na liter vína) a sladké víno (obsahuje viac ako 45g na liter vína). Tento cukor je v prípade akostných a vyšších tried vína prirodzený, v kategóriách ako stolové víno a oblastné víno však môže ísť o cukor umelo pridávaný.
Napriek obsahu cukru sa však nenechajte oklamať svojimi chuťovými pohárikmi. Na výslednú chuť vína totiž výrazne vplýva aj aróma a obsah alkoholu. To je dôvod, prečo sa vám aj suché víno môže javiť „sladšie“.